Reklam

gelecek partisi

Prof.Dr.Hasan BAHAR Konferans verdi

Prof.Dr.Hasan BAHAR Konferans verdi
Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi  Prof.Dr. Hasan Bahar Hocamız birlik vakfı Konya şubesi konferans salonunda Moğolistan’da Türk izleri (Bilge Kaağan’ın Hazinesi) konulu bir konferans verdi.
Türkistan’ın ana merkezinin Moğolistan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bahar, “Kültürümüzün temeli bu
coğrafyada atılmıştır. Sovyetler ile Çinliler bu bölge için uzun zaman mücadele vermiştir. Ancak Ruslar bu bölgenin Türk bölgesi olduğunu kabul etmezler. Aksine bu bölgeye Sovyet Orta Asyası derler. Moğolistan ile aramızda 8.500 km var ama kültürel farklılıklar yok. Türkiye’nin iki katı büyüklükteki coğrafyada 2 milyon 800 bin nüfus var. Kendi geliri olmayan halkı yardımlarla geçiniyor. Türkiye de zaman zaman yardım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Halkın yarısı hayvancılıkla uğraşıyor. Moğollar için Cengizhan çok önemli. İçeceklerine, sigaralarına marka olarak isim vermişler. Tanrı gibi görüyorlar. Moğollar için şapka ve kuşak çok önemli, namus gibi görüyorlar ve kimseye vermiyorlar. At yarışları, ok yarışları güreşler önemli. Misafirlerine nezaket olarak burun sigarası dedikleri enfiye ikram ediyor, geyik eti yiyorlar. Aşık oyunları UNESCO’da kültürel mirasa aday gösterildi. Budizm ve eski geleneklerine son 10 yıldır hızlı bir dönüş var. Ovo denen, mavi renkli, gök tanrıyı temsil eden anıt etrafında üç kez dönerek her seferinde bir taş atıyorlar. Buraya hatık dedikleri mavi bezler bağlıyorlar. Bu bezleri atlarına da bağlıyorlar. Kaplumbağa onlar için ölümsüzlük sembolü. Birisi kadını, birisi erkeği temsil eden 2 direkli büyük çadırlarda yaşıyorlar” dedi.
Cengizhan’ın mezarı ve Orhun kitabelerinin kalıntılarını bulduklarını ve devletin buna sahip çıktığını anlatan Prof. Dr. Bahar, “Meslek hayatımda artık başka bir şey yapmama gerek yok. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da geçtiğimiz hafta bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Devletimizin buraya sahip çıkması gurur verici. Kazı alanında ‘En büyük ekip Türk ekibi’ diye büyük övgü aldık. 2000 yılından beri Türkiye Moğolistan dostluğunun sürmesine katkı sağlamaktan mutluyuz” diye konuştu.

Program sonunda Genç Birlik Konya Şube Başkanı Ömer Lütfü Çınar, Prof. Dr. Hasan Bahar’a katılım ve teşekkür belgesi verdi.
Prof Dr.Hasan BAHAR  Moğolistan’da Türk izleri konulu konferansında  bizzat kendi  derlediği  zengin  içerikli bilgi hazinesindeki  bir çok kayda değer konuları görsel sunumlar eşliğinde katılımcılara hitaben   yaptığı konuşmalar konuklar tarafından ilgi ve dikkatle izlenmiştir.Sayın Hasan Bahar hocamızın  konuşmalar arasında yaptığı güzel  espiri ve örneklemelerin bir sohbet  havasında geçmesi de konferansa  ayrı bir renk ve tat katmıştır.








Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.