Reklam

gelecek partisi

KÖYÜN ORTASINDAKİ SU




KÖYÜN ORTASINDAKİ  SU

Kasabanın orta yerinde asası ile çıkardığı bir değirmen döndürecek kadar  suyun çıkması halk tarafından bilinen en yaygın kerametidir.
Öğrencilerden bir tanesi seydi bayram veli hocasını çok sevmektedir.Çok yaşlı olan hocasına hizmet etmektedir.Özellikle mevsimin soğuk günlerinde her sabah erken kalkar odanın ısınması için ocağına ateş yakar ve sıcacık su ile abdestini alsın ibriğe su kordu.Günlerden bir gün öğrenci  uykuya dalıp geç  uyanır.Ocağı yakıp suyu ısıtmak istese de sabah namazı vakti daralmıştır.Öğrenci büyük bir telaş içerisinde eline aldığı ibriği bağrına koyup köz yaşlarına boğulur.Hocası  Kalkıp yanına gelir ve öğrencisine neden üzgün olduğunu sorar.Öğrenci mahçubiyetinden cevap veremez.Neyse evladım getir şu ibriği de abdestimi alayım zira vakit daraldı der.Öğrencisi büyük bir üzüntü içerisinde ve abdest almak için avucunu açan hocasının eline bir kaç damla döker.Hocası öğrencisinin gözlerine bakarak evladım bu gün su her zamankinden daha çok sıcak,belliki bu su yüreğindeki ateşle ısınmış der,ona dua eder.
Ders verdiği öğrencilerden birisi de  biri uykuda ihtilam olmuş.Yerleşim yerine yakın mahalde bulunan su çok kısıtlı ve ancak halkın içme suyunu zar zor karşılıyormuş. Öğrenci de köyün eteğindeki  dereye gidip banyosunu  yapar. Hocası Seyyid Bayram Veli Hazretleri öğrencisine derse gecikmesinin sebebini sorar ve durumu öğrenir.Bunun üzerine yeteri kadar bir suya ihtiyaç olduğunu düşünerek bugünkü kasabanın ortasında bulunan kız Kur’an kursunun bulunduğu bölgede  bulunan Veli hazretleri  ellerini semaya açarak; ''Her şeylere kadir olan yüce Rabbim Şuracıktan su akıtmaya Kadirsin Allah'ım'' duası ile “Bismillah” der Asa'sını yere bir kez vurur ve oradan bir değirmen döndürecek kadar su gürleyerek çıkar.Halk sevinç içinde şaşkın bakışlarla birbirlerine fısıldayarak hocalarının ne derece ALLAH dostu olduğunu konuşurlar. Su problemi çözülmüştür.

SUYUN  YARI YARIYA AZALMASI

Köylülerden birkaç kişi çıkan suyun alt tarafında bulunan büyük bir kayadan suyu uçurtarak un değirmeni kurmak isterler. Değirmeni kurmak isteyenler kendi ben sen tartışması yaşarlar.. Bu olayı duyan muhterem Seyyid Bayram Hazretleri üzülür ve '' Ya Rabbim  verdiğin bu aziz nimeti bize şifalı ve hayırlı eyle'' der elindeki asasını aynı yerde yere tekrar vurur Allah’ın izni ile su yarıya düşer.Zaten köyün eteğinde Göksu nehri vardır ki, veli hazretleri derenin geçtiği uygun yerlerde değirmen yapabilecekleri tavsiyesinde bulunur ve olay böylelikle tatlıya bağlanmış olur. Derleyen : Metin BİLGİLİ

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.