Reklam

gelecek partisi

SEYDİ BAYRAM VELİNİN KIZININ GÖNÜLSÜZ GELİN GİTMESİ EFSANESİ



GÖNÜLSÜZ GİDEN GELİN KIZ
Seyyid Bayram Veli Hazretleri kızını Alanya yöresine gelin etmektedir.
 Kızı, gelin verildiği yer için gönüllü değildir. Babasını kırmamak için belli etmeden kabul eder. Kızı götürmek için Alanya yöresinden bir kafile gelir.Kızı alıp gidecekleri vakit merasim için toplanan köylülere Baba Seyyid hazretleri; “Dostlar eğer kızım Köyün üzerindeki belene çıkıp ve  beleni aşmak üzereyken köye doğru yüzünü çevirip  bakarsa bolluk, bereketlilik devam edecektir. Yok bakmayacak olursa köyün bolluk ve bereketin onunla birlikte Alanya yöresine gidecektir.” Der. Kızın ayrılışı ile birlikte halk merak içerisinde köye dönüp bakıp bakmayacağını merak ederler. Kafile Gelin kız belene ulaşınca köye nazır bu son dönemeçte dönüp, köyüne bir bakar ve tebessüm eder. Bütün köyüler memnun olur bereketin, bolluğun devam edeceğine inanırlar, Allah’a şükrederler.
(bazı rivayetlerde Dedem köyünün üzerindeki belen Kara belen ismini o vakitlerde aldığı söylenmektedir.)
Kafile Giği dağında  (Geyik dağı) biraz mola verir. Bu esnada gönülsüz olan gelin hanım dağın zirvesine doğru kaçmaya başlar. Lakin zirveye yakın yerde kaçacak bir yer olmadığını görünce “Ya Rabbim benim dileğimi Kabul eyle. Beni ne o yana ne bu yana gönder'': Yarıl taş beni kabul et” der ve taş yarılır. Gelin taşın içine girer. kafile içerisindekiler gelin kızın haykırışını duydukları istikamete gelirler ki sadece  entarisinin bir parçası taşa takılı kalmıştır.Taşın etrafında uzun süre  kızı arasalar da bulamıyorlar.
(Kızın bahar nevruzunda Alanya'ya gelin giderken geyik dağındaki yarılan taşın olduğu yere  Alanya yöresinden insanların gelip ziyaret edip dua yaptıkları bilinmektedir.Ve ziyarete gelen kişiler o taşın olduğu yeri Erenler tepesi diye adlandırırlar.)
Her şeylerin bol olduğu Antalya yöresinde bereketin az olduğu günümüzde de söylenmektedir. Dedemli’de ise arazi yapısının ve ikliminin çetin olmasından dolayı üretim kısıtlıdır,ama o olanlarında  bereketli olduğu söylenir.; şöyle ki  Dedemli sakinlerinin birçoğu yılda üç-beş ay arasında Ege, Antalya, İstanbul gibi yörelerde çalışıp gelirler. Bu 3-5 aylık kazanımla bir yıl geçimlerini sağlarlar.
Derleyen : Metin BİLGİLİ

2 yorum:

  1. Teşekkürler... biz Gezlevililer Seyyid Bayramın kızına Sultan Halamız deriz... Ve taş yarığına girdiğini entarisinin kırmızı etek ucunun dışarda kaldığını hikaye ederiz....
    ( Bu cümleler benim görüşümdür... Maalesef kızlarımızı evlendirirken onların gönüllerine danışmıyoruz ki bu islama aykırıdır. Fıkıh kitapları farklı yazsa da Allahın muradına aykırıdır...SEyid Bayram da da bu böyledir diğer hocalarımız da da...Doğrusunu Allah bilir...)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim kardeşim Metin.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.