Reklam

gelecek partisi

DELİ SÜLEYMAN EFSANESİ (1.BÖLÜM)

DELİ SÜLEYMAN EFSANESİ (1.BÖLÜM)
Süleyman GÜVERCİN
1900-2000 li yılları arasında yaşayan Dedemli köyü sakinlerindendir.
Evinde pek fazla kalmayan ne yer,ne içer ,nerede yatıp kalkar hiç belli olmazdı.
Orta boylu,açık alınlı kısmen sarışın,sağlam yapılı gözlerinin içinde devamlı bir gülümseme hali ince ve sivri burunlu tebessümlü bir sima ya sahipti.
GARİBANDI
Dedikodulara hiç bulaşmayan, giyim-kuşamına pek özen göstermeyip devamlı olarak çul ceket,çul şalvar giyer ceketini ise genellikle koltuğuna kıstırılı olarak taşırdı.Pantolonunun bir paçasını sığar,gömleğinin de çaprazlamasına bir kolunu sığardı.
Pantolonunun sağ paçasını sığamışsa,gömleğinin de sol kolunu sığardı.
Bu hali vaziyetinden olsa gerek,Halkımız bu kişiye kasabamız şiyvesi ile ''Deli Sülüman'' derlerdi.
Kendisini yakından tanıyanlar bu zatı muhteremin gerçek bir veli olduğunu kabül ederlerdi.
Temizliğine çok dikkat eder soğuk kış günü dahi olsa kasabamızın eteğinde bulunan Göksu deresine iner derede yıkanırdı,
Namazlarını hiç ihmal etmez,kendisine ikram edilen her bir lokma yiyecek için defalarca besmele çeker dua eder ve öyle yerdi.
İnsani bir yapısı olup ev yaptıran kişilere elinden geldiği kadar imecelik yapar asla para istemezdi.
ESPİRİLERİ ÇOK SEVERDİ
Çok şakacı bir kişiliğe sahipti.Gençler eğlence olsun diye keçi sesi taklidi yaparak '' meeee!'' derlerdi. O'da lan ceneliciii! ...Len sizler benim oğlağım mısınz da melersiniz ” derdi.
Çaddere mahallesinde İmecesi olduğu bir ev yapımı esnasında Mehmet Yıldız adında bir genç birisinin büyükçe bir taşı yuvarlayarak götürmesini görünce “ ihi ulan bakın bakın bu adam kaya şoförü olmuş kayayı sürüyor” demiş.O şahsa halk arasında kaya şoförü denmesine sebep olup zamanla lakabı olarak kalmıştır.
Yine başka bir kişi konuşması içerisinde her sözüne başlarken ''takdiri ilahi '' dermiş.Bunun üzerine Süleyman amca da ; “sende takdir diye diye takdir oldun” dediği için o şahsa da lakabı takdir şeklinde kalmıştır.
Çaddere mahallemizde yaşayan Acayip Koca ve Gaffar koca denilen bu iki kişi sohbet ediyorlarmış ve bu kişilerde de Tik hastalığı varmış.Bunlar sohbetleri esnasında birisi devamlı başını öne sallayarak konuşur,diğeri de sağa sola sallayarak konuşuyormuş.
Bu sohbete tanık olan Deli sülüman amca onlara hitaben” ihi ihi yahu siz neden böyle yaparsınız..biriniz sana sorarım sana sorarım diğeriniz de, sorarsan ne halt edeceksin der gibi” diye onların kahkaha atmalarına vesile olmuştur.
Allah Rahmet Eylesin.
Metin BİLGİLİ





 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.